Szúró térdfájdalom


A teherviselő felszíneink közül leggyakrabban a csípő- és térdízületeink kopnak.

  1. Tippek a térdfájás megelőzésére Térdsérülések Elsősorban a térd hirtelen megcsavarodása okozhat térdfájást, amit egy sportbaleset vagy akár egy-egy rossz mozdulat illetve kisebb behatás is előidézhet.
  2. A különböző térdízületi elváltozások a legkülönbözőbb korosztályokat érinthetik.
  3. A térdfájás lehetséges leggyakoribb okai
  4. Milyen fertőzés okoz ízületi fájdalmat
  5. Honnan tudni, hogy melyik petefészekciszta veszélyes?
  6. Gyógyszer ízületek teraflex összetétele
  7. Páll Zoltán Létrehozva:
  8. Mi okozhatja a térd elülső fájdalmát? Mi a térdkalács elmozdulás?

Az szúró térdfájdalom porc ezen degenerációjának kialakulásában sok tényező játszik szerepet, olyan mint veleszületett fejlődési rendellenesség, statikai tengelyeltérés X-térd, O-lábfoglalkozási ártalomból eredő túlterhelés nehéz fizikai munkától, túlsúlytól, versenysporttólbalesetek, sérülések, korábbi műtéti beavatkozások, ízületi gyulladás, mozgáshiány, illetve — egyes vélemények szerint — csökkent pajzsmirigyműködés.

Igen gyakran jelentkezik 45 év feletti nőkön túlsúly és visszérbetegség kíséretében.

szúró térdfájdalom

Az elváltozás folyamata A túlterhelt ízfelszínen a porc elvékonyodik, rugalmassága csökken. Szúró térdfájdalom károsodott ízület a további terhelést nem képes zökkenőmentesen viselni, így a porcszövet bomlása fokozódik, felülete egyenetlenné válik, akadályozva a súrlódásmentes térdmozgást, ezért ropogás, pattogás kíséri a térdhajlítást. Ez a dörzszörej a krepitáció.

A térdfájdalom leggyakoribb okai

Idővel a porc alatt lévő csontot is eléri a destrukció apró csontrepedések formájában. Az alsó végtag fáradékony, kisebb-nagyobb terhelés után izomlázszerű vagy tompa fájdalom jelentkezik.

Jellemző tünet a nyugalmi helyzetből felállást követően fellépő indítási fájdalom, mely néhány szúró térdfájdalom, "bejáródás" után csökken vagy teljesen megszűnik. A felmaródásra a test védekező mechanizmusa aktív meszesedéssel válaszol, vagyis az ízület peremszélein új csontszövet szúró térdfájdalom épülni. Ez a folyamat csontos akadályként tovább korlátozza az ízület mozgathatóságát.

Hogyan kezelhető a térdfájdalom?

Mivel a porcban nincsenek idegek, az elváltozás kezdetben nem jár állandó fájdalommal, csupán már kialakult és perzisztáló gyulladás esetén. A gyulladásos reakciót sokszor a porcból felszabaduló mészkristályok váltják ki. A fájdalom és a rendellenes terhelés hatására a környező izmok túlfeszülnek, ami további diffúz vagy kisugárzó fájdalmat generál.

szúró térdfájdalom

Előrehaladott állapotban a gyulladás tünetei észlelhetők: duzzadt, tapintásra melegebb, színe és alakja eltér, éjszaka is fáj. A megváltozott terhelési viszonyok miatt az egész test izomegyensúlya megbomlik, kompenzál a másik végtag és a medence, így testszerte fájdalmas csomók ún. Trigger-pontok jelennek meg.

szúró térdfájdalom

A betegség IV. Indítás, lépcsőn lefelé menetel, állás, járás nehezített.

szúró térdfájdalom

Súlyosabb esetben szinte teljesen beszűkül a térd mozgása. Elsősorban a nyújtás nem teljes, később a hajlítás sem kivitelezhető teljesen. A comb és lábszár izomzata sorvad, veszít erejéből és tömegéből.

Önmasszázs, Térdfájdalom oldása

A légnyomás- illetve időjárás-változás az ízületben levő idegvégződések ingerlékenységét növelheti.